Την Παρασκευή εκδικάστηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ με το χαρακτήρα της πρότυπης δίκης προσφυγή κατά της τακτοποίησης αυθαιρέτου στην Ηγουμενίτσα, που λόγω της ιδιαιτερότητάς της έγινε αφορμή για να εκδικαστούν από κοινού μία αντίστοιχη υπόθεση στο Δερβένι Κορινθίας και δύο παρόμοιες προσφυγές σε Μαρούσι και Λαμία.
Στην στρεβλή πορεία του νόμου και στην συρρίκνωση των πόρων του Πράσινου Ταμείου υπέρ του δημοσιονομικού συμφέροντος αναφέρθηκε και η εισηγήτρια της υπόθεσης κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου (Σύμβουλος Επικρατείας). Πρόκειται για το βασικό δίλημμα που θα απασχολήσει το Ανώτατο Δικαστήριο μέχρι το καλοκαίρι και θα κρίνει την τύχη του νόμου, το κατά πόσο ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός κατοχυρώνει μία ρύθμιση που προσκρούει σε ρητές συνταγματικές επιταγές, ιδιατέρως εις βάρος πολιτών που υπήρξαν νομοταγείς.
Αίσθηση προκάλεσε η νομική εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία παραδέχτηκε ''ότι άλλες ήταν οι αρχικές προθέσεις του νόμου που σχεδιάστηκε για να πηγαίνουν όλα τα έσοδα στο περιβάλλον''. Υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη, καθώς ''ένα σεβαστό κομμάτι (σ.σ. το 97,5% των προστίμων) προορίζεται για τη δημοσιονομική εξυπηρέτηση'' και ζήτησε από το ΣτΕ να αλλάξει την αυστηρή νομολογία του από την στιγμή που ο τελευταίος νόμος ''φέρνει μια νέα αντίληψη και μια καινοτομία'' με το περιβαλλοντικό ισοζύγιο (δημιουργία ελεύθερων χώρων, αναπλάσεων κ.ά).
Την περασμένη Άνοιξη η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ είχε φρενάρει τη διαδικασία αποδεικτικών σχετικά με το χρόνο ανέγερσης ενός κτίσματος μέχρις ότου κριθεί συνολικά η συνταγματικότητα του νόμου από την Ολομέλεια. Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε ζητήσει τότε να σταματήσει η χρήση ιδιωτικών εγγράφων (υπεύθυνες δηλώσεις, βεβαιώσεις μηχανικών) κατά την υποβολή των αιτήσεων, προωοώντας την κατεύθυνση χρήσης αεροφωτογραφιών και δημόσια έγγραφα. Τότε η κυβέρνηση είχε εξαναγκαστεί σε βίαιη αναδίπλωση, καθώς με τη διαδικασία που είχε επιλεγεί γινόταν προσπάθεια να μεγιστοποιηθούν τα έσοδα των κρατικών ταμείων από τις εισπράξεις των προστίμων. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί μια νέα γενιά αυθαιρέτων με στόχο να εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου.
Η απόφαση της Ολομέλειας αναμένεται να γίνει γνωστή στις αρχές του καλοκαιριού, μολονότι το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σε διαδικασία αντικατάστασης του νόμου 4014, που αναμένεται να ανακοινώσει το επόμενο δεκαπενθήμερο. Έχει μάλιστα δηλώσει ότι η παράταση της ρύθμισης του υφιστάμενου πλαισίου μέχρι τα τέλη Μαΐου θα είναι η τελευταία. Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι ο νόμος έχει πολλά κενά, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την πάγια νομολογία του ΣτΕ για τα αυθαίρετα νέας γενιάς, τη στιγμή μάλιστα που ο θεσμός του περιβαλλοντικού ισοζυγίου που αποτελούσε το άλλοθι του νόμου έχει καταρρεύσει. Αν ο νόμος λοιπόν εκπέσει μεγάλο θέμα προκύπτει με τους 500.000 πολίτες που έχουν υπαχθεί μέχρι σήμερα στη ρύθμιση. Θα τους επιστραφούν τα ποσά που έχουν πληρωθεί ή θα βρεθεί άλλης μορφής κίνητρο για να καρπωθεί το κράτος τους πόρους; Ουδείς μπορεί να κάνει με ασφάλεια προβλέψεις.
Ο ρόλος του ΣτΕ σε αυτή την απόφαση είναι καθοριστικός καθώς η απόφαση θα δημιουργήσει πολιτικό και κοινωνικό αντίκτυπο σχετικά με το Ν.4014/2011.
Πηγή: www.buildnet.gr
Ημερ.Καταχώρησης: 18/02/2013