Το νοσοκομείο Γκονζάλες στην πόλη του Μεξικό διαθέτει μια επαναστατική πρόσοψη, που βοηθάει στον καθαρισμό του αέρα σε μια από τις πιο μολυσμένες μητροπόλεις του κόσμου. Το σύστημα αποτελείται από μία επιφάνεια 2500τμ και μήκους εκατό μέτρων καλύπτοντας όλη την πρόσοψη του νοσοκομείου. Η επιφάνεια αποτελείται από τρισδιάστατα πάνελ σε σχήμα κηρήθρας, που είναι επενδυμένα με ειδική επίστρωση διοξείδιου του τιτανίου (TiO2), το οποίο ενεργοποιείται από το φως ημέρας του περιβάλλοντος χώρου, αντιδρά με τους περιβαλλοντικούς ρύπους και το αποτέλεσμα είναι αυτοί να διαλύονται σε λιγότερο επιβλαβείς ενώσεις. Χρησιμοποιώντας αυτή τη τεχνολογία, τα πάνελ εξουδετερώνουν τους ατμοσφαιρικούς ρύπους όταν βρίσκονται κοντά σε κυκλοφορία ή σε συνθήκες υψηλής μόλυνσης. Η νέα αυτή σύνθεση μπορεί να απορροφήσει την ημέρα νέφος που ισοδυναμεί με τα αέρια που εκπέμπουν 8.750 οχήματα.
Με κομψό και καλαίσθητο σχεδιασμό, τα πάνελ είναι τόσο λειτουργικά όσο και εντυπωσιακά, κερδίζοντας έτσι το ενδιαφέρον των πολιτών και την ευαισθητοποίηση τους για θέματα ρύπανσης. Αυτή η καινοτομία έχει αναπτυχθεί από τη βερολινέζικη εταιρεία Elegant Embellishments και το σύστημα είναι γνωστό ως Prosolve370e.
Η ίδια η σύνθεση του υλικού παραμένει αναλλοίωτη, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό το υλικό μπορεί να συνεχίζει να καθαρίζει τον αέρα για μια δεκαετία, μέχρι να διαλυθεί η ειδική επένδυσή του. Η διάρκεια ζωής είναι 5 με 10 χρόνια, στη συνέχεια θα πρέπει να αφαιρεθούν τα ειδικά πάνελ και να επιστρέψουν αφού πρώτα έχουν βαφτεί.
Για τη συντήρηση της πρόσοψης, τα ιχνοστοιχεία συνήθως αποβάλλονται με βρόχινο νερό αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να καθαρίζονται με ένα υγρό πανί. «Με αυτή την τεχνολογία, μπορεί να εγκατασταθεί το σύστημα πρόσοψης σε οποιοδήποτε σημείο. Ίσως δεν μειώσει τα μακρο-επίπεδα της μόλυνσης σε πόλεις όπως το Μέξικο Σίτι κατευθείαν, αλλά μπορεί να βελτιώσει τους δείκτες ρύπανσης στη συγκεκριμένη περιοχή, κάτι που θα έχει άμεση επίπτωση στο περιβάλλον. Άρα μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία των ανθρώπων που δουλεύουν σ’ αυτά τα κτίρια, ακόμη και των περαστικών» αναφέρει η αρχιτέκτονας Άλισον Ντρινγκ, από την εταιρία Elegant Embellishments.
Η εταιρεία που αναπτύσσει τη συγκεκριμένη καινοτομία, την έχει ήδη χρησιμοποιήσει σε μικρές κατασκευές, όπως για παράδειγμα σε ένα εμπορικό κέντρο στο Περθ της Αυστραλίας και σε ένα ξενοδοχείο στο Άμπου Ντάμπι. Η καινοτόμα αυτή ιδέα έχει γίνει γνωστή και σε άλλες περιοχές και σύντομα θα υιοθετηθεί και από άλλες μεγάλες πόλεις του κόσμου προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα ρύπανσης.
«Δεν χρειάζεται να κάνουμε πάντοτε κάτι που να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Ίσως όμως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την αρχιτεκτονική σε τοπική κλίμακα. Ενώνοντας όλα αυτά τα διαφορετικά στοιχεία, ίσως κάποια στιγμή αλλάξουμε τα πράγματα» επισημαίνει η Άλισον Ντρινγκ.
Φυσικά, η Αρχιτεκτονική από μόνη της δεν μπορεί να αλλάξει την ποιότητα του αέρα στις μολυσμένες πόλεις, αλλά η συνεισφορά της στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών και στην καταπολέμηση του νέφους, είναι σημαντική.